Ekonomi

Rusya, Almanya’daki ABD silahlarına nükleer karşılık vermeyi düşünüyor

ABD’nin Almanya’da uzun menzilli konvansiyonel silahlar konuşlandırma planlarına karşılık olarak Rusya, karşı önlem olarak nükleer füzeler konuşlandırmayı düşünebileceğini belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rusya’nın Kaliningrad bölgesinin savunmasının kilit bir endişe kaynağı olduğunu vurgulayarak, Rusya’nın ABD’nin konuşlandırmasına etkili bir şekilde yanıt vermek için çeşitli seçeneklere açık olduğunu belirtti.

ABD, SM-6, Tomahawk ve yeni hipersonik füzeler de dahil olmak üzere silahlarını 2026 yılından itibaren Almanya’da konuşlandırma niyetini açıkladı. Bu hamle, NATO’ya ve Avrupa’nın savunmasına olan bağlılığını pekiştirmeyi amaçlıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Rusya’nın kısa ve orta menzilli kara konuşlu füzelerin üretimine yeniden başlayacağını ve gerekirse bunların yerleştirilmesine karar vereceğini belirtmişti. Bu füzeler konvansiyonel ya da nükleer başlıklarla donatılabilme kapasitesine sahip.

Ryabkov, NATO üyeleri Polonya ve Litvanya arasında kalan Kaliningrad’ın Rusya’nın savunma stratejisindeki önemini vurguladı. Ryabkov, Rusya’nın bu bölgedeki rakiplerinden gelebilecek her türlü saldırgan niyete karşı koyma konusundaki sarsılmaz kararlılığını ifade etti.

Hem Rusya hem de ABD tarafından düşünülen orta menzilli karaya konuşlu füzeler daha önce 1987 tarihli bir anlaşma kapsamında yasaklanmıştı. Ancak ABD, Rusya’nın ihlallerini gerekçe göstererek 2019 yılında anlaşmadan çekilmiş, Rusya ise bunu reddetmişti.

Güvenlik uzmanları, planlanan bu konuşlandırmaların Ukrayna’da devam eden çatışma nedeniyle artan gerilim ortamında bir silahlanma yarışına katkıda bulunmasından endişe duyduklarını dile getirdiler. Rusya’nın Kaliningrad’a olası bir nükleer füze konuşlandırması, bölgenin NATO ülkelerine yakınlığı göz önüne alındığında Batı’ya önemli bir sinyal olacaktır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu